zelfportretHoewel ik vroeger in de marges van schriften altijd tekende, ik mijn caran d'ache verfdoos koesterde, de Oost-Indische inkt ontdekte tijdens mijn tekenlessen van Joep Nicolaas op de middelbare school kwam het niet in me op om "het creatieve pad" te kiezen. Het is pas tijdens een verblijf in het buitenland eind jaren 90, dat ik tijd en ruimte vond om met heel veel plezier schilder- en tekenlessen te gaan volgen. Eerst 2 jaar Atlanta Art college (USA GA), daarna 7 jaar Academie der Schone kunsten in Belgie. Ik combineerde in die tijd het schilderen met werk en gezin.

 Het was pas tijdens een bezoek aan de British Portrait Gallery in 2014 dat ik het zetje voelde dat ik nodig had om het schilderen echt centraal te gaan stellen in mijn dagelijkse leven. Dat is wat ik wilde! Ik koos voor de Amsterdamse Portretschool om me opnieuw en ook meer te verdiepen in de kunst van het portretschilderen. 

 In juni 2016 ben ik afgestudeerd en ontving ik van de vakjury bestaande uit Sam Drukker, Koen Vermeule, Irma Braat, Jantina Peperkamp en Rogier Willems, de Fresh Pro Award voor mijn eindexamen project  "AT WORK".  Een prijs voor de meest getalenteerde afgestudeerde student van de Portretschool Amsterdam, lichting 2016 en eerder. Een prachtige erkenning van mijn werk waar ik trots op ben!

Uit het juryrapport :"....In een veelheid van kleine bewerkte krantenartikelen becommentarieert Marijke Hegeman de wereld om haar heen. Tekenend, schilderend en met teksten werkend komt ze daarbij tot zeer rijk bewerkte en intense beelden. Sommige van haar werken hebben een extreem hoge kwaliteit refererend aan kunstenaars als Ronald Kitaj en Marcel van Eden en is de reden dat het totaal getoonde oevre wordt beloond. De jury was unaniem erg onder de indruk van haar kwaliteiten en ziet veel mogelijkheden voor deze kunstenaar. "

  Naast portretten in opdracht besteed ik graag tijd aan het vrije werk. Ik kies onderwerpen waar ik verbinding mee voel, waar ik kan doorgronden, waar plaats is voor humor, voor schoonheid, voor afwisseling. Ik schilder portretten van mensen en dieren en van situaties  die mij inspireren, nieuwsgierig maken, mij raken. Bron is vaak het alledaagse nieuws in krant en journaal maar mijn fotoverzameling en beeldenarchief.

Het schilderen is voor mij een sensitief en zoekend proces. Het onderwerp leer ik al schilderend beter kennen, anders zien, ik zoom in en uit. Soms met kleine kwast en minitieus, dan weer met een grote kwast en groot gebaar. Laag over laag. Acrylverf, olieverf, pasteus, vloeibaar, inkt, pastel, eitempera, penseel, paletmes,....elk materiaal brengt en vraagt andere "schilderenergie", passend bij het onderwerp en vaak intuitief gekozen. Het is deze "afwisseling" die terug te vinden is in mijn werk. 

 

Voor opdracht en aankoop  zie "contact"